Entry: L.U.V.E Monday, November 17, 2008



Judul: L.U.V.E

Penulis: Pingu Toha

Penerbit: Jemari Seni Publishing

Muka Surat: 325 ms

Harga: RM 16.50

ISBN 978-967-5118-08-1


 

Aku ingin berkongsi rasa dengan mereka yang sudi tentang buah tangan si Pingu Toha ini, judulnya L.U.V.E. Aku ingin kita sama sama menerokai dan menyelami erti  love dalam L.U.V.E . Si Pingu ini membuat L.U.V.E. dengan penuh emosi. Jom kita jelajah.

 

Membaca L.U.V.E. umpama meneroka satu alam cinta yang berbeza dari biasa, aku suka cara penulis mengekspresikan love dalam molekul – molekul emosi dengan kaedah penulisan kreatifnya (bagi piawaian aku) begini. Ia bukan tentang love semata-mata tetapi kepelbagaian yang mencakupi hati, perasaan, dan macam macam lagi. Nak tau lebih? Kena baca sendiri la.

 

Sedutan

 

"You ni comel la!Tak, bukan sebab tur. Pertama kali I laid my eyes on you , I tahu I suka you. I knew I wanted you. I selalu dapat apa yang I nak." Vee melirik senyum nakal.

            Perempuan psycho! Patut ker aku lari sekarang?

……………

Aku berkira-kira untuk menjawab soalan itu sepintar mungkin. Tapi sambung Vee lagi , "Tak boleh ke perigi cari timba? Kalau tak, macam mana kita nak tahu yang perigi tu ada air atau dah kontang? Macam mana nak tahu airnya jernih atau keruh?" - ms 87

                                                                                                                                    

As if I didn't know that…. Dan aku terbersin. Dan lagi. "But… she's still a mystery. Macam Mariana Trench, jurang laut paling dalam kat dunia…. Lagi aku selam, lagi gelap… tak tahu bila boleh sampai ke dasar. Macam angkasa lepas… tak ada penghujung, sejauh mana pun aku rentas." - ms 160

                                                                                                                                  

Cinta punya segala emosi. Tapi yang saya rasa sekarang ialah kekeliruan. Tak mungkin awak dapat letakkan diri awak  di tempat saya sekarang. Awak tak akan faham apa yang saya alami. I'm hurting myself just thinking about it. You'll hurt even more. ……….. - ms 109

                                                          

"Violet…." Mendatar daripada aku. Dalam warna suara yang kelabu Vee bertanya, "What's wrong with you?" - ms 98

                                                                                                                                   

 

Kenapa aku bawa sedutan sedutan ni. Kerana aku nak tunjukkan gaya bahasa penulisan si Pingu Toha yang membuatkan aku ladi love dengan L.U.V.E.

 

Aku jadi suka dengan L.U.V.E kerana bahasanya – Menarik (Interesting), - Fresh (segar), bagiku cara penulisan begini merupakan satu anjakan paradigma positive - simple tapi penuh makna. walaupun ayatnya ringkas, ianya padat, tepat, mudah dihadam, tidak membosankan dan menarik.  Aku jadi senyum sorang-sorang tika melayan L.U.V.E  .

 

Bagi pengemar novel yang sukakan kelainan dalam bacaannya, aku syorkan bacalah L.U.V.E, aku pasti kalian tidak akan kecewa. L.U.V.E. amat sesuai untuk bacaan santai, tidak memberatkan dan kalang kala akan membuat anda tersenyum sendirian.

 

Bila aku baca L.U.V.E. aku jadi teringatkan Shakespeare; atau aku nak samakan si Pingu dengan Shakespeare (huhuhuuuu khayalan melampau…!!). Terokailah L.U.V.E.

 

Bintang? Seberapa banyak bintang dilangit, kiralah kalau larat.

 

 

p/s: Wan, sorry nawwir dah ambil ruang yang agak panjang untuk L.U.V.E.

       And I also dedicate this L.U.V.E to all my cyberspace best friends.   

   14 comments

nursalju
March 11, 2009   06:15 PM PDT
 
i really love L.U.V.E...

keep it up inche Pingu ;)
wan
November 20, 2008   01:40 PM PST
 
lina...

hehehe baca ar!! tak rugi tau!! sekurang2nya ini menunjukkan lina berani mengambil risiko utk merasa satu kelainan ;-) atau nak mintak wan tolong belikan *wink*
lina hilmin
November 20, 2008   09:38 AM PST
 
dah ada latest update... yeay!.. clap, clap ...
* nanti nk g cari 'luve' ni... ada 3 buku js yg kita teruja nk beli & baca (semua gara2 wan!!!).. luve, bohemian & kebun mimpi... x sabar!
wan
November 19, 2008   09:03 AM PST
 
Pingu...
hahahahahahahaha
Pingu Toha
November 18, 2008   06:09 PM PST
 
makanya kita ni saling tunggu menunggu la ni? patut la setiap kali nk tukar cat umah tu rasa seram sejuk je...

tp tape...penunggunya penunggu yg berniat baik...

tuannya je yg kadang2 jahat sikit..hehe!
wan
November 18, 2008   04:38 PM PST
 
nawwir...
klu nak tahu... wan adalah penunggu setia rumah Pingu Toha =) cumanya tuannya tak tahu aje :P

Pingu..
hehehe nak malu apa?? dun worry kakwan bukan 'The love' or 'The Other Girl' mahupun 'The Old Flame' =P jd tak perlu jaga gengsi klu nak jumpa ngan kakwan!! ahaks!!

hehehe gengkicap tu anak-beranak geng ulatbuku gak... ahaks!! (jeling2 kat sepupu sepapat) =)
Pingu Toha
November 18, 2008   02:34 PM PST
 
eh, silap geng! geng ulat buku la... tp still malu gak... kalian sgt best!
Pingu Toha
November 18, 2008   12:58 PM PST
 
kak wan,

nak jumpa ahli gengkicap? malu la...hehe!
nawwir
November 18, 2008   11:58 AM PST
 
Pingu,

Silakan. Review sakura di blog anda juga menarik , kupasannya mendalam.

Untuk mereka yang hendak tahu lebih detail tetang L.U.V.E boleh baca review di blog pingu.
wan
November 18, 2008   08:54 AM PST
 
JS..
wan sentiasa menantikan kemunculan novel terbaru JS!!
JS sentiasa menampilkan kelainan yg sukar ditebak!! tapi tak pernah menghampakan... alhamdulillah!!

nacha..
=) kita seharusnya berani mengambil risiko!!

Pingu..
Review ni adalah daripada buah fikiran 'my really bestbuddy' NAWWIR... tapi seumpamanya dia dapat baca apa yg ada dalam fikiran kakwan...

TAHNIAH... TAHNIAH... TAHNIAH... pertama kali menatap hasil karya Pingu kakwan sudah jatuh cinta... I really L.U.V.E. ngan karya nih =P
Pingu Toha
November 18, 2008   03:17 AM PST
 
kak wan...THANKS for the wonderful review! tak terkata apa dah ni...

THANKS A BUNCH sebanyak mana atom yg ada pada tiap-tiap bintang di langit.

sy cut-n-paste review ni ke blog sy blh?
nacha
November 17, 2008   02:55 PM PST
 
JS telah 'brake the norm' dgn menerbitkan L.U.V.E. citer ni mmg lain dr yg lain.
Jemari Seni Publishing
November 17, 2008   02:06 PM PST
 
Nawwir,

Tq ya... kadang-kadang tidak semua orang dapat menerima kelainan... :) cinta dari perspektif lelaki memang pelik, kan?
Atau kerana L.U.V.E adalah Pingu, dan Pingu adalah L.U.V.E!

- Editor -

Wan =)

wan
November 17, 2008   12:34 PM PST
 
Nawwir..
Pertama kali menatap tulisan Pingu... aku sudah jatuh cinta!! =)

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments